sâmbătă, 12 mai 2018

Paralele razlete :)))Petru Rareş a avut două domnii: între anii 1527 şi 1538 şi între 1541 şi 1546. Petru era fiul lui Ştefan cel Mare şi al Mariei (Rareşoaiei) din tîrgul Hîrlău (ţinutul Hîrlăului, azi judeţul Iaşi).
Cronicarul Grigore Ureche l-a caracterizat astfel pe Rareş: „Cu adevărat era ficior lui Ştefan vodă celui Bun, că întru tot simăna tătîne-său, că la războaie îi mergea cu noroc, că tot izbîndiia, lucruri bune făcea, ţara şi moşiia sa ca un păstor bun o socotiia, judecată pre dreptate făcea.”
În timpul domniei lui Rareş armatele moldovene au întreprins mai multe campanii în Transilvania şi în Polonia. Petru a pierdut domnia în 1538 în urma invaziei conduse de sultanul Soliman al II-lea, refugiindu-se în cetatea Ciceiului din Transilvania, aflată pe atunci sub cîrmuire moldovenească. Tot atunci turcii confiscă tezaurul Moldovei şi anexează partea de sud dintre Prut şi Nistru a Moldovei (cunoscută mai apoi sub numele de Bugeac), inclusiv cetatea Tighina care a devenit raia sub numele de Bender.
Petru Rareş a fost îngropat în biserica pe care a ctitorit-o la Probota (judeţul Iaşi).
 In timp ce noi ne uitam cu sufletul la gura la MITINGUL anuntat, care isi mareste randurile, cauzat de nemultumirile acumulate pe toate planurile de incapacitatea celor 2 pigmei ai politicii romanesti, in paralel se discuta tot despre  disocierea de  atitudinea UE cu care ne socotim aliati si afiliati ca mama si puiul. Bine ca am rezolvat problemele tarii caci, acum ne ocupam de  politica mare a lumii, politica din Orientul mijlociu si bagam batul prin gard la ei  intaratandu-i impotriva noastra.
Am crezut ca se vor retrage  aceste capete "luminate", dar merg inainte. Si arunca tara in necunoscut pentru anumite mofturi de  copii de gradinita. Poate noi nu stim cat de cruzi sunt toti pe acolo, cu dusmanii lor, afisati nonsalant si fara pic de minte. Nimeni nu este mai bland, nici palestinienii. Sa nu uitam ca HAMAS isi trage seva din Egypt din Fratii musulmani. Si acum am vazut si eu dar numai superficial, fara a aprofunda situatia actuala din Sinai unde sunt lupte sangeroase intre Fratii Musulmani si Armata Egyptului. Dar pentru a fi mangaiati sau poate nu, pe caputul lor gol, acesti Neica Nimeni in toate, dar mai ales in politica externa si care considera ca trebuie sa ne afisam astfel pentru, a fi priviti la microspop de cei cu care, am stabilit relatii bune in decenii.
A doua problema care am vazuto afisata public, in care se vorbea de Stafan cel Mare si Sfant, am mai auzit ca este o blasfemie a introduce in randul sfintilor pe Stefan cel Mare care, nu a fost cu nimic mai prejos prin cruzime ca Vlad Tepes si altii. Stim cum si Stefan cel Mare organiza banchete  la care invita boierii, incuia usile apoi ordonand garzilor macelarirea lor. Tot asa cum faceau mai tarziu capii Mafiei Americane si nu numai.
Acesti domnitori au fost oamenii timpului lor. Acum foarte multi ani am citit un articol al unui istoric bine informat care,  a demonstrat ca fiul lui Stefan cel Mare, Petru Rares era mult mai capabil  si ca intelect si pe campul de batalie, ca tatal sau. Dar precum stiti tatal lui l-a eclipsat cat a trait si al doilea motiv a fost ca, dupa cum stiti si dvs. Petru Rares era asa cum se spune in popor "beteag de un ochi" adica chior. Intr-o perioada cand in batalie trebuia sa ai toate simturile si mai ales vederea agera, l-a facut sa ramana in umbra pana la moartea lui Stefan cel Mare dar, el l-a secondat pe tatal lui in batalii pe care le-a condus si singur apoi, a dat dovata de vitejie si de bun strateg.
Sa ne aducem aminte de gluma care se spunea la adresa lui Stefan cel Mare, "daca Stefan cel Mare a mancat mamaliga ? Raspunsul era da, dar ce avea draci pe el ?" Adevarul este ca nu manca pentru ca, America nu fusese descoperita si porumbul nu ajunsese in Europa pentru a fi cultivat.In concluzie manca paine coapta la cuptor, cu crusta rumena.
Am vrut sa va mai abat atentia de la sperantele noastre desarte, care nu vor fi rezolvate prin miting. O revolutie adevarata se pritoceste in secret, intre cateva persoane de incredere,  nefiind tradatori printre ei. Si totul dureaza cand se da semnalul, de la cateva minute pana la cateva zile.
Sa auzim numai de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu